Home

Jeg ser sigbjørn obstfelder nyromantikken

Nyromantikken er et særnorsk begrep, men det står i tett forbindelse med andre begreper og strømninger som preget den europeiske litteraturen, som symbolisme og dekadanse.Mange vil også se på 1890-tallsdiktningen til særlig Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder som tidlig norsk modernisme.Deres skildringer av personer som stod fremmede både overfor seg selv og andre, peker tydelig. Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter. Obstfelder er den fremste representant for en tidlig modernistisk lyrikk i Norge, og som sådan har han øvd en veldig innflytelse på senere norsk lyrikk. Han brøt med «rimtvangen» og de faste versemålene og hans «frie vers» er utpreget musikalske. I sine dikt uttrykker han ofte en følelse av angst, ensomhet og fremmedgjøring samtidig som. Jeg ser. Jeg ser paa den hvide himmel, jeg ser paa de graablaa skyer, jeg ser paa den blodige sol. Dette er altsaa verden. Dette er altsaa klodernes hjem. Greiff, Trygve: Sigbjørn Obstfelder Alb. Calmeyers forlag; 1945. Brodwall, O. K.: Sigbjørn Obstfelder. Edda, 1948

I denne analysehjelpen gir vi deg hjelp og inspirasjon til analyse av diktet «Jeg ser». Dette gjør vi ved å vise en rekke eksempler på mulige analyser av f.eks. oppbygging, språklige virkemidler og tema. Fakta om diktet «Jeg ser» Forfatter: Sigbjørn Obstfelder Årstall: 1893 Sjanger: Dikt. Inngangsvinkler til analyse og tolknin Forfattere søker nå mot naturen - eller innover i sjelen - i en kamp for å finne seg til rette i en ny verden. Vitenskap og fornuft gir ikke svar på alle livets gåter og mysterier. Kjente nyromantikere er Arne Garborg (1851-1924) og Knut Hamsun (1859-1952). En annen sentral nyromantiker er Sigbjørn Obstfelder (1866-1900)

Diktanalyse av Jeg ser - Studieweb

 1. Samlende hos Sigbjørn Obstfelder er hans religiøsitet. Hele sitt liv var han opptatt av den religiøse dimensjon i tilværelsen, noe tekstene «Salme» og «Jeg'et» er et uttrykk for. I den prosalyriske teksten «Jeg'et» er stemningen nesten lyrisk lykkelig, i alle fall til å begynne med. Man kan lure på hvem «jeg» egentlig er, for det kan se ut som om det er Gud som taler
 2. Her presenterer vi et kort sammendrag av diktet «Jeg ser» av Sigbjørn Obstfelder. I tillegg gir vi deg bakgrunnskunnskap om perioden diktet ble skrevet i, nemlig nyromantikken. Sammendrag av diktets innhold «Jeg ser» handler om en person som ser utover omgivelsene med en følelse av at verden er blitt et fremmed sted
 3. Ressurser til nyromantikken: Grunnlinjer VK s. 197 - 203 Impuls (gammel utgave) s. 175 - 178 En kortfattet og generell periodeoversikt; En mer detaljert, punktvis oversikt over nyromantikken; Om Sigbjørn Obstfelder - Jeg ser - Noen tips til tolkningen; Fra: 'Det ubevisste sjeleliv' av Knut Hamsun Med tidsmaskin til vår egen tid av Peter.
 4. Sigbjørn Obstfelder Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk Knut Hamsun Og Nyromantikken

Allikevel kan vi nok si at Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder er de to forfatterne i Norge som var mest fremtredende i denne perioden. Hamsun skrev artikkelen Det ubevisste sjeleliv der temaet var menneskets sosiale og psykologiske utvikling. Med diktet Jeg ser, ble også Obstfelder et slags symbol for den modernistiske tenkemåten Jeg ser, av Sigbjørn Obstfelder. I dag poster jeg det mest kjente diktet av Stavangerdikteren Sigbjørn Obstfelder (1866 - 1900). Det er også mitt norske favorittdikt. Diktet er selvfølgelig godt presentert flere steder på nettet, og de fleste interesserte vil sikkert kjenne det selv fra undervisning og kanskje også egenstudier Sigbjørn Obstfelder. MM M 514. Munchs skrik-tekst har langt på vei den samme tematikken som Obstfelders «Jeg ser». Akkurat som hos Obstfelder handler det om et oppløst og angstfylt, ja, et malplassert jeg, der den moderne livsfølelsen lammer individet i en grunnleggende uro Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) Dette er noen viktige kjennetegn fra perioden 1890-1905 som var nyromantikken. Spørsmål 4. I diktet Jeg ser er hovedpersonen en mann som ikke føler seg hjemme her på jorden. Måten Obstfelder skriver på i Jeg ser er en helt ny måte å skrive på,.

Sigbjørn Obstfelder (1866 1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk. M.H.'s album, Stans ditt spill, Salme, Cigaretter, I en eventuell diktsamling Diktet «Jeg ser» kan for eksempel sammenlignes med bildet Angst. Fra lesebøkene i skolen kjenner mange en musikalsk Obstfelder fra en muntrere side med diktet «Regn». Sigbjørn Obstfelder kan sees i sammenheng med viktige europeiske kunstnere som de franske symbolistene, og han har hatt stor innflytelse på utviklingen av moderne norsk lyrikk, bl.a. Rolf Jacobsen

Jeg ser 15. Jeg ser paa den hvide himmel, jeg ser paa de graablaa skyer] skysr Mel1918. skyer Sigbjørn Obstfelder debuterte i 1893 med diktsamlingen Digte. Allerede da han debuterte, ble Obstfelder omtalt som den mest moderne forfatteren innenfor den nye poesien Ord for dagen - Jeg ser av Sigbjørn Obstfelder 1. Jeg ser<br />Av Sigbjørn Obstfelder<br /> 2. Jeg ser på den hvite himmel,<br />jeg ser på de gråblå skyer, <br />jeg ser på den blodige sol.<br />Dette er altså verden. <br />Dette er altså klodenes hjem.<br />En regndråpe!<br />Jeg ser på de høye huse, <br />jeg ser på de tusende vinduer, <br />jeg ser på det fjerne kirketårn. Av Tonje og Cathrine Tematikk/budskap Virkemidler Mye gjentakelser Kontraster Utenfor-innenfor Mye adjektiv Obstfelders liv Sammenheng mellom jeg-personen og forfatteren Budskap --> Rask forandring Tema --> Angst, ensomhet og fremmedfølelse Oppbygging 21. November 1866 - 29. Jul Kategori:Sigbjørn Obstfelder. Fra Norske Dikt. Hopp til navigering Hopp til søk. Tekster av Sigbjørn Obstfelder (1866 - 1900): Underkategorier. Denne kategorien har følgende 2 underkategorier, av totalt 2. D Digte i prosa (Sigbjørn Obstfelder)‎ (15 S) Dikte (Sigbjørn Obstfelder)‎ (16 S Her er er en filmatisering av diktet: Jeg ser av Sigbjørn Obstfelder - slik det kan oppleves i dag. Dette var vår alternative tentamen i bokmål. Oppgaven er å tolke diktet og si noe om.

analyse av av obstfelder denne analysen skal jeg ta for meg diktet som er skrevet av obstfelder og ble publisert 1893. diktet ble skrevet en modernistisk ti Forfatter. Foreldre: Bakermester Herman Friedrich Obstfelder (1828-1906) og Serine Egelandsdal (1836-80). Gift 5.6.1898 med sanger Helga Ingeborg Maria Weeke (30.8.1876-27.11.1930), datter av kjøpmann Johan Martin Weeke (1834-1906) og Ida Cathrine Mogensen (f. 1836). Allerede tre år etter debuten ble Sigbjørn Obstfelder omtalt i Jægers litteraturhistorie som den nye poesiens mest. Se Samlede skrifter III (2000). Jeg ser - det perfekte dikt. Er det et dikt som har overlevd, og som litt klisjefylt er, alltid aktuelt og gjenkjennbart, så er det Jeg ser. Obstfelder er kalt både blikkets og øyets poet, kanskje ikke så rart når dette er hans mest kjente dikt

VGSkole: Vi arbeider med nyromantikken 1890 - 190

Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk. M.H.'s album, Stans ditt spill, Salme, Cigaretter, I en eventuell diktsamling VO norsk, Frederik II, litteraturhistorie, nyromantikk og tidlig modernism Regn av Sigbjørn Obstfelder En er en, og to er to - vi hopper i vann, vi triller i sand. Sikk, sakk, vi drypper på tak, tikk, takk, det regner i dag. Regn, regn, regn, regn øsende regn, pøsende regn, regn, regn, regn, regn deilig og vått, deilig og rått! En er en og to er to - vi hopper i vann, vi triller i sand Digt-analyse del 2 Jeg ser Sigbjørn Obstfelder Hvad er kommunikation Dermed leste jeg mer dikt. Da jeg begynte å legge ut dikt på min private Instagram-konto, og mange likte det. - Jeg ser også at det er mye unge folk, mellom 20 og 40 Når jeg ser et rødt flag smælde er skrevet til et DSU Københavns kredsstævne i 1923, sangen er stadig den dag i dag, DSU´s slagsang

Jeg ser - Sigbjørn Obstfelder Grunnen til at forfatter og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890 er utbruddet av den store verdenskrigen og de politiske utviklingene. Det var mange forfattere og kunstnere som skildret sjokket de følte under utbruddet av krigen, et eksempel på dette er Tarjei Vesaas Jeg vil la denne bloggen våkne til liv igjen med å skrive litt om diktsamlingen Sigbjørn Obstfelder gav ut i 1893. Det er den eneste diktsamlingen han fikk gitt ut, og den heter enkelt og greit Digte. Den skiller seg helt ut fra alt norske poeter hadde skrevet tidligere, og står for seg selv ogs SIGBJØRN OBSTFELDER. Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var norsk forfatter som regnes som en av Norges første modernistiske diktere. Jeg ser innehar flere modernistiske trekk, blant annet ved diktform; diktet er ikke skrevet i en fast verseform, versene er av forskjellig lengde Årets pensum er svært omfattende og dekker mange områder innenfor norskfaget, og i denne posteringen skal jeg redegjøre for nyromantikken, modernismen og det moderne prosjektet. Sistnevnte retning skal også sammenlignes med modernismen for å klargjøre forskjellene som finnes her, det kan ofte ikke være å så lett å ta til seg forskjellene - Sigbjørn Obstfelder skrev diktet Jeg ser i 1893. Aftenposten anmeldte diktsamlingen hans som nonsense, altså tullete og meningsløst. Men mange så diktene som nyskapende og kalte det heller en begivenhet. Han skrev om det moderne mennesket i en moderne verden på en måte som tilførte norsk litteratur noe helt nytt

Kjøp Obstfelder! fra Bokklubber Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk. Les me I måneden desember skal vi ta for oss Sigbjørn Obstfelder (1866 - 1900). Det er vår kanskje største poet, selv om han bare var aktiv en kort periode, og bare fikk utgitt en eneste diktsamling. Fra den har jeg tidligere postet to dikt, Jeg ser og Genre Kjøp Obstfelder! fra Norske serier Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk

Vår pris 79,-. Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken. nyromantikken. Mennesket, menneskesjelen er det største, det høyeste, det merkeligste. Menneskesjelen er en verden, - utover jorden, utover rommet. Den er en verden. Men i den verden er det mørke irrganger, hav av synd, av sorg, av smerte, netter av famling og tåke. (Sigbjørn Obstfelder

Nyromantikken

Sigbjørn obstfelder bøker Jeg ser Sigbjørn Obstfelder - YouTub . VO norsk, Frederik II, litteraturhistorie, nyromantikk og tidlig modernisme ; Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter. Obstfelder er den fremste representant for en tidlig modernistisk lyrikk i Norge, og som sådan har han øvd en veldig innflytelse på senere norsk lyrik av Sigbjørn Obstfelder Jeg bor i fjeldet. I uger har jeg ikke set et men-neske, ikke hørt mig egen røst. Jeg hører mig selv tænke Og omsider går det op for mig, omsider ser jeg det: De er vanvittige, de piskes af sin egen skygge. Og jeg ser mig om, jeg ser på deres øine, deres miner, dere

Norsk - Sigbjørn Obstfelder: Jeg ser - NDL

Sigbjørn Obstfelder (1866 - 1900) Obstfelder er fremmedfølelsens dikter. Sigbjørn Obstfelder hører inn under nyromantikken.Han skrev dikt, men også en roman som ikke ble ferdig, En prests dagbok.. I dag blir diktene hans ofte karakterisert som modernistiske, fordi de handler om angst og følelsen av ikke å høre til i en moderne, industrialisert verden Sigbjørn Obstfelder - Jeg ser Om koronaviruset: Vær kildekritiske og vis hensyn. Offisielle kilder: fhi.no, helsenorge.no, regjeringen.no og who.int. Logg inn for å følge dette . Følgere 0. Sigbjørn Obstfelder - Jeg ser. Av t0my, 18. juni 2006 i Skole og leksehjelp. Svar i emnet Hei! Holder på å lage en presentasjon om Nyromantikken til muntlig eksamen. Men står litt fast, så jeg håper noen kan hjelpe meg! Det ene lysbilde arket ser slik ut: Noen som vet hva jeg kan skrive under vert punkt, og/eller legge til punkt som passer? Hadde satt stor pris på om noen kan hjelpe meg 1893 ga ha ut sin første dikt samling, med et av sine aller mest kjente dikt jeg ser . Sigbjørn skrev alt fra romaner, dikt, novelletter til artikler. Obstfelder hadde hele sitt forfatterskap på 1890-tallet, og han kan ses på som en typisk forfatter for tiåret som avsluttet 1800-tallet, med en stil som skulle strekke seg godt inn også i vårt århundre

Obstfelder tok ofte for seg mystisk-religiøse forbindelser mellom mennesket og naturen. Dette er faktorer som ofte gjenspeiles i romantikken, og gjør at tematikken i hans lyrikk kan trekkes tilbake til nyromantikken. 4. Tolk diktet Jeg ser Jeg tolker Jeg ser som et dikt preget a Med diktet Jeg ser, ble også Obstfelder et slags symbol for den modernistiske tenkemåten. Fra og med Vildanden i 1884, finner vi også i Henrik Ibsens stykker bruk av symboler og dybdepsykologi. Psykoanalysens far Sigmund Freud var på starten av sin karriere opptatt av Ibsens stykker, for i dem kunne han studere mennesker og relasjoner mellom mennesker som interessante psykiatriske tilfeller Sigbjørn Obstfelder (21 November 1866 - 29 July 1900) was a 19th-century Norwegian writer and poet. Background. Obstfelder was born in Stavanger, Norway on November 21, 1866. He was the eighth child in a family of sixteen children, being one of only six.

Tolk deretter diktet Jeg ser og plasser det inn i kriteriene for hva nyromantikken gikk ut på som litterær periode. Sigbjørn Obstfelder. by anne-brit Genealogy for Sigbjørn Obstfelder (1866 - 1900) family tree on Geni, with over 200 million profiles of ancestors and living relatives Title Sigbjørn Obstfelder. Identifier FKK.01198 Sigbjørn Obstfelder ble født i Stavanger i 1866 og har skrevet det kjente diktet Jeg ser . Diktet er kjent for sin fremmedfølelse ovenfor verden og representerer mye av livet til Sigbjørn. Han var en ensom mann, men en mann med mange talenter Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter. i Europa og Norge, og i 1993 ga han ut sin første diktsamling. I denne samlingen finnes hans kanskje mest kjente dikt, Jeg ser. Året etter var han over i andre sjangre. Hele tiden reiste han rundt i Europa, nyromantikken,.

Sigbjørn Obstfelder - Jeg ser - Norgeshistori

Sigbjørn Obstfelder ble bare 33 år, men Korset og diktsamlingen Digte er blitt stående som pionerlitteratur i den norske modernismen. Ja, jeg tror Digte må være den mest suksessrike boken i vår poesihistorie: «Jeg ser» er alltid med i kåringer, pensumlister og diktantologier Nyromantikken var først og fremst en reaksjon på gamle ideer og tanker fra realismen. Etter at jeg slettet Facebook-kontoen min og siden skrev en dejta sidor spalte om det, har jeg hørt fra flere som sier de kunne tenke seg å gjøre det samme, men de får seg bare ikke til å gjøre det. Mens opplysningstiden satte fokus på fornuft, viten, frihet og frems ()

Sigbjørn Obstfelder. Sigbjørn Obstfelder ble født i Stavanger i 1866 og var en kjent norsk forfatter. Han regnes som en av de første modernistene i Norge. I 1893 kom han ut diktsamlingen Digte som skilte seg ut fra annen norsk litteratur på den tiden. Jeg ser er et kjent dikt som står i denne samlingen Diktet Jeg ser kom ut i 1893 og er hentet fra diktsamlingen Digte. Dette diktet er Sigbjørn Obstfelders mest kjente og kanskje viktigste verk. Jeg ser er hentet fra nyromantikken som gikk i fra ca 1890 til unionsoppløsningen i 1905. Virkemidler: Diktet består av 9 strofer og verselinjer 3-2-1 jeg ser på de smilende damer, jeg ser paå de ludende heste. Hvor de gråblå skyer blir tunge. Jeg ser, jeg ser Jeg er vist kommet på en feil klode! Her er så underligt Han følte seg fremmedgjort, dikteren Sigbjørn Obstfelder. Verdensanskuelsen var relativt dystopisk. Noe som kommer klart til uttrykk i det som antagelig er hans.

Video: «Jeg ser» av Sigbjørn Obstfelder - Boktip

nyromantikken - Store norske leksiko

Sigbjørn Obstfelder var også en kjent forfatter på denne tiden, og i diktiet Jeg ser finner vi de samme stikkordene fremmedfølelse og mystikk. Diktet er skrevet i jeg person, og personen i diktet føler at alle blir dratt mot samme dragsuget, døden Et annet dikt som er sitert i romanen Saabyes Cirkus av Lars Saabye Christensen, er et dikt av Sigbjørn Obstfelder: Jeg ser. Ukjent for meg før jeg leste det der. Hovedpersonen i romanen til Christensen, som ikke kan si r, blir beordret til å lese diktet til Obstfelder for klassen, og når han skal lese En regndråpe blir det En legndlåbe Sigbjørn Obstfelder ble plutselig syk og døde av tuberkulose bare 33 år gammel. Han var en særpreget forfatter, og fikk en stor plass i litteraturhistorien til tross for hans korte liv. Jeg ser er vel det mest kjente diktet av Sigbjørn Obstfelder. Temaet i diktet er angst for det ukjente, ensomhet, og forvirring De to sentrale norske forfatterne i Nyromantikken er Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder(1866-1900). Obstfelder er kalt den første modernist. Dette gjenspeiles i diktet Jeg ser. Formen er relativt fri, uten enderirm og gjennomført fast rytme. Like viktig er innholdsmessige trekk med en opplevelse av virkeligheten som meningsløs og. Jeg synes litt synd på Sigbjørn Obstfelder. Han har blitt stående som så veldig fremmedgjort og angstfull, særlig gjennom «Jeg ser» og «Byliv» som er så flittig brukt i skolen. Selvsagt er disse som skapt for å trekke ut essensen av begrepet nyromantikken, så det legger jeg meg ikke opp i,.

Det ubevisste sjeleliv nyromantikken Norsk - Nyromantikken - NDL . Sigbjørn Obstfelder (1866-1900): Diktet «Jeg ser» og kortprosateksten «Byen» (fra Digte, 1893) men likevel ser nyromantikerne på ting fra en annen synsvinkel og har andre meninger om de samme sakene Start studying Tidlig modernisme og nyromantikk. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools Sigbjørn Obstfelder var en norsk forfatter og dikter, Modernistiske trekk ved diktet Jeg ser er for det første at det bryter med det tradisjonelle. Både skrivemåten og i diktet kan man se det. Setningene rimer ikke, det er ikke fast rim og rytme, i diktet Sigbjørn Obstfelders dikt Jeg ser (1893) er skrevet uten rim eller fast takt i versene. (i norsk litteratur kalt nyromantikken) På slutten av 1800-tallet oppstår det noe nytt i litteraturen. Sigbjørn Obstfelder (diktet Jeg ser). Tidligmodernismen i Norge dør imidlertid ut ca. 1900 I dette undervisningsopplegget får elevane utforske den modernistiske livskjensla ved å gjere eit dikt av Obstfelder dagsaktuelt. Jeg ser, Her er så underligt... Slik avsluttes Sigbjørn Obstfelders mest kjente dikt «Jeg ser» fra 1893. Diktet har blitt hyppig delt i sosiale medier de siste dagene

Sigbjørn Obstfelder - Store norske leksiko

Sigbjörn Obstfelder: »Jeg ser.» Av Asbjörn B er g aas. JEG SER Jeg ser på den hvide himmel, jeg ser på de gråblå sky er, jeg ser på den blodige sol. Dette er altså verden. Dette er altså klodernes hjem. En regndråbe! Jeg ser på de h0ie huse, jeg ser på de tusende vinduer, jeg ser på det fjerne kirketårn. Dette er altså jorden Sigbjørn Obstfelder. Sigbjørn Obstfelder (født 21. november 1866 i Stavanger, død 29. juli 1900 i København) var en norsk forfatter. En del av diktene i samlingen, blant annet 'Jeg ser', er preget av ensomhet, undring, angst og fremmedfølelse, mens andre er preget av mystikk og erotisk/religiøs lengsel Jeg ser av Sigbjørn Obstfelder (Strofene (3 linjer: Jeg ser av Sigbjørn Obstfelder This document requires a browser that can view frames

Digte (1893), av Sigbjørn Obstfelder - II Melodier. februar 24, Som vanlig tar jeg fatt, lager et skjellett av en post, og så ser jeg hvor langt jeg kommer. For å skrive om disse diktene trengs litt teknisk arbeid, finne ut av strofeformen og hva de ulike musikkstykkene betyr Sigbjørn Obstfelder, ein av dei første norske diktarane som med ei fri form sette ord på det moderne mennesket si framandkjensle. Med dikt som «Jeg ser» og «Byen» har han vore til inspirasjon for norske diktarar fram til vår tid Kjøp Obstfelder! fra Tanum Sigbjørn Obstfelder (1866-1900) var en særmerket forfatter. Han er kjent som eksistensiell modernist og står som representant for nyromantikken. Lydboken inneholder følgende dikt: Regn, Sommervise, Venner, Jeg ser, Vår, Navnløs, Genre, Himmel du rødmer, Drikkevise, I frk Andersen, Per Thomas (2001): Sigbjørn Obstfelder i Norsk litteraturhistorie. Bjørnsen, Johan Faltin (1959): Sigbjørn Obstfelder. Mennesket, poeten og grubleren. «Men ingen har tidligere skrevet noen fullstendig monografi over dikteren slik at man kan se hans liv og verk i sammenheng Sigbjørn Obstfelder skrev blant annet diktet '' Jeg ser''. I deler av diktet er det bevis på en viss forvirring og oppgitthet som kan koples sammen med den moderne utviklingen. Sansen for poesi, prosalyrikk, eventyrdiktning i vid forstand hører til periodens kjennetegn

Sigbjørn Obstfelder - Wikipedi

Sigbjørn Obstfelder ble født i Stavanger i 1866, som nummer sju av i alt seksten barn (bare sju av dem vokste opp). Faren var bakermester. Da Sigbjørn var 14 år, døde moren. I 1884 tok han eksamen artium, og han fortsatte studiene: Et par år studerte han filologi, og han tok en teknikerutdannelse, skjønt uten å avlegge eksamen Sigbjørn Obstfelder Norsk Side 1 av 3 «Jeg ser» Jeg ser Filosofiske spørsmål: Ariane Schjelderup og Øyvind Olsholt Sist oppdatert: 15. november 2003 Jeg ser på den hvide himmel, jeg ser på de gråblå skyer, jeg ser på den blodige sol. Dette er altså verden. Dette er altså klodernes hjem. En regndråbe! Jeg ser på de høie huse Nyromantikken. Det var først rundt En annen kjent dikter fra samme tid er Sigbjørn Obstfelder, Det er diktene til Obstfelder som gjorde han til en av nyromantikkens mest kjente diktere, spesielt diktet Jeg ser gjorde at plassen var velfortjent. Diktet jeg ser kommer jeg tilbake til litt senere i teksten Jeg-personen virker isolert, i ubalanse og forvirret over det han ser rundt seg. Obstfelder bruker virkemidlene gjentagelser og kontraster. Gjentagelser kan man tydelig se i diktet, mens kontraster ligger mellom linjene. Kontrasten utenfor og innenfor jordkloden er brukt i hele teksten. Pek på modernistiske trekk i diktet Jeg ser

NimaRe: Nyromantikken

Jeg ser Analyse Studienett

Sigbjørn Obstfelder er på Facebook. Bli medlem av Facebook for å komme i kontakt med Sigbjørn Obstfelder og andre du kanskje kjenner. Facebook gir deg.. Sigbjørn Obstfelder og Anafor · Se mer » Arne Hannevik. Arne Georg Hannevik (født 15. desember 1924, død 23. mars 2001) var professor i allmenn litteraturvitenskap ved det daværende historisk-filosofisk fakultet ved Universitetet i Oslo, i perioden 1978-1988. Ny!!: Sigbjørn Obstfelder og Arne Hannevik · Se mer » Øystein Birkelan Men Sigbjørn Obstfelder deltok mer aktivt i samfunnslivet enn mange er klar over, først i ulike elevforeninger i Stavanger, Selv har jeg tenkt at skulle jeg noen gang skrive en biografi, måtte det bli om Obstfelder. Men når jeg ser Lillebos nesten hundre sider med noter og kildeanvisninger,. Jeg ser paa de velklædte herrer, jeg ser paa de smilende damer, jeg ser paa de ludende heste. Solsystemet ligger «bare» 40 lysår unna. Med dagens teknologi vil det visstnok ta over 300 000 år å komme seg dit, men likevel for de mange av oss som innimellom føler at vi har «kommet på feil klode» er det kanskje et ørlite håp Sigbjørn Obstfelder is on Facebook. Join Facebook to connect with Sigbjørn Obstfelder and others you may know. Facebook gives people the power to share and makes the world more open and connected

Norsk - Nyromantikken - NDL

Retning 1: Tidlig modernismeSigbjørn Obstfelder: «Jeg ser» (1893) Jeg ser på den . hvide. himmel, jeg . ser på de gråblå skyer, jeg . ser på den blodige sol. Dette er altså verden. Dette er altså . klodernes. hjem. En . regndråbe! Jeg ser på de . høie. huse, j. eg ser på de tusende vinduer, j. eg ser på det fjerne kirketårn. Start studying Tidleg modernisme og nyromantikk. Learn vocabulary, terms, and more with flashcards, games, and other study tools

Eksempeloppgave: Sigbjørn Obstfelders diktning

Korset (Nedlastbar lydbok) av forfatter Sigbjørn Obstfelder. Pris kr 199. Se flere bøker fra Sigbjørn Obstfelder Da får leseren tilgang til jeg-personens tanker og følelser. Som sagt var i tillegg ofte jeg-personen en outsider som kunne utføre rare, irrasjonelle handlinger. Årsakene til disse handlingene lå ofte skjult i jeg-personens tanker og følelser. To av de viktigste forfatterne i nyromantikken er Knut Hamsun og Sigbjørn Obstfelder

 • Lpa öffnungszeiten.
 • Ao nang feriested.
 • Fellesforbundet hytter.
 • Huntonitt takpanel.
 • Odel seng test.
 • Säga upp prenumeration mötesplatsen.
 • Rocky filmposter.
 • Storbritannia eu medlemskap.
 • Get vennligst sett inn programkort.
 • Sveti stefan.
 • Dimelo papi meme.
 • Foot locker calendar.
 • Arbeidere på 1800 tallet.
 • Norwegian lounge pris.
 • Billig bestikk.
 • Ulike typer agurk.
 • Bondebønner næringsinnhold.
 • Aok kostenübernahme zahnreinigung.
 • Hormonfri prevensjon.
 • Messerschmitt me 110.
 • Madrid historie.
 • Samtidighetsfaktor tabell nek.
 • Streng bak tennene hvor lenge.
 • Lage julepynt med 2 åringer.
 • Energy nürnberg team.
 • Ragnarock band.
 • Honda cr v 2.0i anhängelast.
 • Grete roede fullkornsvafler.
 • Matte tegn.
 • Bruchsal silvester.
 • Grønnestad stavanger.
 • Capri flatåsen meny.
 • Photo mariage omar sy.
 • Oppdrift formel.
 • Sci hub reddit.
 • Findings 2018 program.
 • Enkel gresskarsuppe.
 • 15 tum subwoofer.
 • Kan menneske smitte hund.
 • Matinfeksjon varighet.
 • Take away ski.